Vloertegels: keuze te over

Vloertegels worden steeds populairder en boeken nog iedere dag terreinwinst ten opzichte van andere vloerbedekkingen zoals tapijten en vinyl. Vooral de haast onbeperkte diversiteit aan kleuren en vormen speelt in het voordeel van het tegelaanbod. Hoewel de installatie van vloertegels over het algemeen iets complexer en tijdrovender is dan het uitrollen van een vinyl of het leggen van een tapijt, geeft ook vaak het natuurlijke en moderne uitzicht van vloertegels voor vele mensen de doorslag.

 

Welke vloertegel te kiezen?

vloertegelsEr zijn vele factoren die een rol kunnen spelen in het uiteindelijke kiezen van de ideale tegel. Denk maar aan de prijs, de duurzaamheid en de materiaalkeuze afhankelijk van de plaats en de doelstelling. De prijs is voor de meeste mensen natuurlijk een beslissende factor als het op vloertegels kiezen aankomt.

Vloertegels worden meestal per vierkante meter verkocht, dus wat initieel als een aanvaardbare prijs overkomt, kan wel eens duur uitdraaien als je de gehele te bedekken oppervlakte bekijkt. Over het algemeen bieden keramische tegels het meest voor een beperkt budget. Ze zijn makkelijk te onderhouden en worden in alle mogelijke vormen en kleuren verkocht. Voor het overgrote deel van de mensen zijn keramische tegels dan ook ideaal. Met een iets groter budget in de hand is het zeker de moeite waard om natuursteen te overwegen.

Het kost wel iets meer maar de duurzaamheid en hardheid van deze vloertegel is toch een stukje hoger dan deze van keramische tegels. Ze gaan letterlijk een leven lang mee. Enig nadeel is dat onbehandelde natuurstenen vaak zeer gevoelig zijn voor vlekken. Ze een waterdichte behandeling geven, is dus een must. Is geld geen probleem, dan komen ook glazen en metalen vloertegels binnen uw bereik. Deze tegels als vloermateriaal gebruiken, geeft natuurlijk iets unieks aan uw woonkamer, keuken of badkamer. Maar het prijskaartje is ook navenant en ze worden dat ook meestal eerder als decoratie-element gebruikt.

 

De grootte van een vloertegel.

Een ander aspect, waarover grondig moet worden nagedacht, is de grootte van de tegels. Grote vloertegels in een kleine ruimte zoals de badkamer of het toilet kunnen wonderen verrichten door de ruimte groter te laten lijken. Terwijl kleine vloertegels in een grote ruimte zoals de keuken dan weer heel druk en te chaotisch kunnen overkomen. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden en zich niet op de eerste de beste mooie vloersteen in een showroom te werpen.

 

Overige aandachtspunten bij het kiezen van een vloertegel.

Belangrijk is ook dat men zijn tegelkeuze vanuit een esthetisch en onderhoudsoogpunt bekijkt. De textuur van een vloertegel is vaak bepalend voor zijn onderhoud. Gladde en strakke tegels zijn vaak in het oog springend maar eisen ook vaak een regelmatig onderhoud, terwijl op iets grovere en ruwere vloertegels minder snel vuil zal worden vastgesteld. Hetzelfde geldt voor de kleur. Gepolijste witte of zwarte marmer heeft veel meer onderhoud nodig om zijn originele kleur te behouden dan aardkleur vloertegels. Het is daarom best om de levensstijl en andere factoren zoals kinderen en huisdieren als achtergrondinformatie in het achterhoofd te houden bij maken van een vloertegelkeuze.