Tegels leggen: de voorbereiding

tegels leggen Tegels leggen omwille van de haast onbeperkte mogelijkheden, is een van de meest voorkomende verbouwings- of vernieuwingswerken die vandaag de dag plaatsvinden in de bouwwereld. De voorbereidingen die u treft vooraleer uw professionele tegellegger arriveert, hangen dan ook af van uw persoonlijke wens, budget en zin voor onderneming. Eender welke tegelplaatsing er moet worden uitgevoerd, of het nu de vloer, de keuken, de badkamer of het versieren van de openhaard is, onderstaande tips zullen een probleemloze start en een goed en snel verloop enkel in de hand werken.

 

De werkruimte vrijmaken

Eender welk tegelproject men van plan is uit te voeren, het opruimen van de werkruimte is steeds een goede start. Word het een nieuwe tegelvloer dan verwijder je best alle meubelen en alle andere loszittende objecten die een hindernis kunne vormen tijdens het leggen van de tegels. Als de tegels met tegellijm zijn vastgezet namelijk kan het vaak een paar dagen duren alvorens de betegelde ruimte terug kan betreden worden. Alles wat dus in deze ruimte blijft staan zal ook dan ook een paar dagen onbereikbaar zijn.

Het verwijderen van onnodige objecten is ook van toepassing voor tafelbladen, douches en badruimtes. Ook voor werkbladen is de keuken spaart het tijd uit als al op voorhand zaken zoals broodroosters, microgolfovens en andere keukenspullen verwijderd worden. En zorg ervoor dat in de badkamer shampoo, tandenborstels en zelfs het douchegordijn tijdelijk worden verhuisd. Elk object dat minder te verwijderen valt, bespaart overbodige arbeid voor de professionele tegelleger. Bij het onzeker voelen over de verwijdering van grotere objecten zoals de koelkast en dergelijke kan eventueel de stielman nog bijspringen.

 

Oog voor vochtigheid en temperatuur.

Als het enigszins mogelijk is, zou een vochtigheidsgraad die schommelt tussen de 30% en de 70% ideaal zijn. Een hogere vochtigheid zal een langere droogtijd vragen en het project enkel vertragen terwijl een lagere vochtigheidsgraad dan weer tot een te snelle droging en bijgevolg gebarsten mortel kan lijden. Een volgende stap is ook het afstemmen van de kamertemperatuur. Zorg dan de kamertemperatuur rond de 21 graden schommelt, liefst al van 48 uur voor de eerste tegel wordt gelegd. Veel lagere temperaturen vertragen de droogtijd en zorgen ook voor het uitstellen van het voegen.

 

Het verwijderen van onnodige materialen.

De uiteindelijke kosten kunnen nog verminderd worden als de handen ook uit de mouwen worden gestoken voor het verwijderen van onnodige en oude materialen. Het leggen van tegels vereis kennis en vakmanschap. Het verwijderen van de oude grondlaag en als de overige grondresten echter vraagt enkel wat doorzettingsvermogen en zweet. Het is wel aan te raden om even met de vakman te checken wat al dan wel of niet moet/mag verwijderd worden. Sommige tegels kunnen namelijk op de oude vloerbedekking geplaatst worden.