De pracht van Portugese tegels

portugese tegels Portugese tegels, ook bekend als Portugese cement tegels, zijn van oorsprong een Andalusische kunstvorm. De kunst van het schilderen van gepolijste tegels werd waarschijnlijk door de Moren vanuit Perzië naar het Portugese schiereiland overgebracht. De tegels hebben als basis een cementen onderlaag waarop een marmerpoeder met wat pigmentkleuren wordt toegevoegd. Aangezien de basis een cementen onderlaag is, kwam men dan ook tot de toepasselijke roepnaam: Portugese cement tegels.

Portugese cement tegels kunnen zowel binnenshuis als buiten gebruikt worden en zijn in alle kleuren en vormen beschikbaar. Ze worden ook vaak als basis van een mozaïeken muur of vloer gebruikt en geven de ruimte een exotisch, kleurrijk en zeer aantrekkelijk uitzicht. Op dit moment, door hun immense populariteit zo’n goede 300 jaar geleden, komen Portugese tegels vooral voor in iets oudere Belgische en Franse huizen. Maar ze zijn terug in opmars en er zijn verscheidene Portugese tegelfabrikanten die zich terug op de traditionele Portugese cement tegels hebben geworpen.

Vergelijkbaar met de Portugese tegel zijn de mozaïektegels die vaak worden teruggevonden in Marokkaanse huizen. Ze volgen hetzelfde basisproces als Portugese tegels maar zijn poreuzer en minder van kwaliteit. Standaard worden Portugese tegels niet enkel en alleen in Portugal maar kunnen ze ook in Spanje, Mexico, Frankrijk en Italië geproduceerd worden.

Karakteristieken van Portugese tegels.

Karakteristiek aan deze mooie tegels is dat ze prachtige patronen en tekeningen bevatten op een cementen onderlaag. Portugese muurtegels zijn wit/blauw en werden in de 18de eeuw in grote aantallen geïmporteerd vanuit Delft. In Delft kregen deze tegels vooraleer ze naar Portugal en andere landen verhuisden typische Portugese patronen en landschappen. Het is dan ook hiervoor, de heldere kleuren en de typische landschapsscènes, dat Portugese tegels vooral bekend zijn. Vandaag de dag vindt de beschildering van de nieuwe Portugese tegels nog altijd op dezelfde wijze plaats maar nu wel vanuit het Portugese thuisland zelf.

Het voegen en lijmen van Portugese tegels.

Voor het lijmen van Portugese tegels wordt het best een Portugese witte poederlijm gebruikt. Deze lijm is special gemaakt voor het lijmen van zulke tegels en is dus het aan te raden product. Het poeder dient gemengd te worden met water en is dan gebruiksklaar. De lijm moet dik worden aangebracht maar niet voor meer dan 10 tegels tegelijkertijd. Wat het voegen betreft, is het aan te raden om zeer smalle voeglijnen te gebruiken. Smalle voeglijnen, niet breder dan 2mm, zorgen ervoor dat de patronen en de mooie doorloop van Portugese tegels behouden blijven. In principe kan de voegkleur gekozen worden maar meestal opteert men voor grijze voegkleuren. Geadviseerd wordt om de eerste 3 maanden na de nieuwe betegeling geen al te zware ladingen op de vloer te zetten of over de vloer te sleuren om de tegels voldoende droogtijd te geven.

Het onderhoud van Portugese tegels.

Het dagelijks onderhoud van Portugese tegels is zeer eenvoudig. De vloer kan makkelijk op klassieke wijze gestofzuigd en met zachte zeep gedweild worden. Zo nu en dan is ook een stevigere poetsbeurt met een harde borstel aangeraden. Om het glanzende effect van de tegels te behouden is een Lithofin glans en poetsproduct het aanbevolen middel. Zijn de tegels geïmpregneerd dan is de bovenste laag beschermt tegen vlekken en andere vloeibare substanties.