Wat te doen met oude tegels?

oude tegels Mensen houden van verandering, ook als het op muren en vloeren aankomt. Het afbreken van muren of het openbreken van vloeren is echter geen eenvoudig klusje en vereist vaak heel wat tijd, geld, zweet en tranen. Bovendien moet dikwijls het ganse huishouden gereorganiseerd worden met alle gevolgen vandien en zorgt het verwijderen van oude vloer- of muurtegels vaak voor een beschadiging van de onderliggende laag die dan ook weer hersteld moet worden. Er zijn echter alternatieven, waardoor uw huis toch dat nieuwe frisse tintje kan krijgen, die zeker in overweging moeten genomen worden. Volgende ideetjes kunnen hierbij helpen.

 

Oude tegels & nieuwe voegen

Heel vaak zien oudere tegels er nog wel goed uit maar wil men toch iets nieuws. Wat mensen vandaag de dag dan vaak toepassen, is het veranderen van de voegen. Het veranderen van de voegen zorgt zo voor een compleet nieuw uitzicht en het zal voor vele mensen lijken alsof de ganse vloer of muur vervangen is. Het moeilijkste aspect hierbij is niet zozeer het smeren van het nieuwe voegsel maar wel het verwijderen van het oude. Gebruik hiervoor een speciale voegverwijderaar, die wel in iedere doe-het-zelf zaak te verkrijgen is of neem een oude flesjesopener ter hand. Het gaat hier dan om de openers die voorzien waren van een scherpe punt die een gaatje in de kroon maakten. Met zo’n opener of met het professioneel handgereedschap is voeglijnen verwijderen een fluitje van een cent. Het verwijderen van voegen is eenvoudig maar kan wel veel vuil en stof opleveren. Op voorhand alle onnodige meubels en ander loszittend materiaal verwijderen, komt dan ook enkel het poetswerk naderhand ten goede.

 

Het schilderen van oude tegels

Oudere tegels kunnen ook weer van een nieuwer tintje genieten door ze te overschilderen. Het schilderen van tegels is een tijd- en kostbesparende oplossing die het huis toch een nieuw uitzicht zal geven. Tegelschilderen is zeer eenvoudig. U bekijkt de oude tegels en repareert breuken en krassen waar nodig met speciale reparatiemiddeltjes en dan kiest u uit het ruime assortiment aan tegelverven de gewenste kleur. Mat of glanzend, donker of licht…het aanbod is haast oneindig.

 

Oude tegels overtegelen

Als men binnenshuis geconfronteerd wordt met oude tegels bestaat ook vaak de mogelijkheid om de oude tegels te laten hangen en ze simpelweg te bedekken met een nieuwe laag tegels. Op zich is overtegelen geen enkel probleem. Maar er moet alvorens van start te gaan wel met een aantal zaken rekening worden gehouden.

Allereerst moet nagegaan worden of alle oude tegels nog wel stevig aan de muur hangen. Hoe goed de nieuwe tegels ook op de oude bevestigd worden, als de oude tegels loskomt, komt ook de nieuwe tegel los. Een eenvoudige manier om dit even te controleren, is door er zachtjes op te kloppen. Klinkt het hol en dof dan is de kans groot dat de tegels niet al te best vasthangen. Daarnaast moet er ook voor gezorgd worden dat de oude tegels zowel vocht- als vetvrij zijn. Ieder stukje vuil kan een negatieve  invloed op de kracht van de tegellijm hebben.

Aan te raden is ook om even na te gaan of het achterliggende materiaal, zoals plaaster of bezetsel, wel in staat is om een dubbele tegelwand te dragen. Vaak hebben bepaalde plaastermaterialen een maximale draagkracht die best gerespecteerd wordt. En als laatste is ook de keuze van tegellijm van uitermate groot belang.

Niet alle tegellijmen zijn geschikt om op het oppervlak van een oude tegel gebruikt te worden. Overtegelen kan dus de ideale oplossing zijn, wil men geld en tijd uitsparen. Het verwijderen van oude tegels kan namelijk niet alleen een tijdrovende bezigheid zijn maar kan ook de onderliggende laag beschadigen, die dan ook weer hersteld moet worden. Daarom is grondig onderzoek alvorens het eigenlijke betegelen niet overbodig.