Wanneer voor natuursteen tegels kiezen

Natuursteen tegels zijn een weerspiegeling van de pracht en praal van onze Moeder Aarde, daarom dat ze nog iedere dag aan populariteit inwinnen. Hoewel de meeste mensen natuursteen tegels met het groene en de openlucht associëren, worden ze steeds vaker binnenshuis gevonden en gebruikt.

 

De diversiteit van natuursteen tegels.

Natuursteen tegels zijn gewoonlijk verkrijgbaar in vijf verschillende materialen: travertine, marmer, leisteen, kalksteen en zandsteen. De tegels zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal ook beschikbaar in 3 verschillende afwerkingen. Allereerst is er de geslepen afwerking, waarbij de bovenste laag zo is afgeslepen dat het een egaal oppervlak vormt. Daarnaast is er ook een afgespleten versie, die door onregelmatigheden in het tegeluitzicht gekarakteriseerd wordt. En last but not least zijn er ook gepolijste natuursteen tegels, die voorzien zijn van een glanslaag.

 

De kostprijs van natuursteen tegels.

Zijn natuursteen tegels nu echt zo duur? De prijzen voor natuursteen tegels kunnen sterk schommelen van 20 euro/m² tijdens promotionele acties tot meer dan 50 euro/m² voor bepaalde tegels. Zoals bij elk product is het aangewezen om goed rond te kijken en zowel het web als lokale winkels af te schuimen op zoek naar de beste aanbieding op de markt. Op zoek gaan naar promoties of laatste versies van een tegelpakket zijn vaak de ideale manieren om tegen een aanvaardbare prijs prachtige natuurstenen op de kop te tikken. Daarenboven moet de aankoop van natuursteen tegels ook gezien worden als een investering voor het leven en niet als een kost. Ze bieden een meerwaarde aan de woning en zijn vaak van zeer hoge kwaliteit en duurzaamheid.

 

De ideale locatie voor natuursteen tegels.

Natuursteen tegels kunnen als het ware overal gebruikt worden maar komen het meest voor in keukens, badkamers, vestibules en als omkadering van openhaarden. Daarnaast neemt ook het gebruik van natuursteen tegels en mozaïeken als omlijsting van keramische muurtegels aan populariteit toe. Natuursteen tegels kunnen niet alleen saaie kamers doen opleven maar ze kunnen ook zorgen voor een uniek karakter van een kamer. Er zijn zowel tegels voor de muur als de vloer beschikbaar. Toch is het aan te raden om in het achterhoofd te houden dat natuursteen tegels vaak te zwaar kunnen zijn om als muurtegel te gebruiken. Zorgvuldig de keuze afwegen en een eventuele proeftegel mee naar huis nemen is dan ook aan te raden vooraleer aan de eigenlijke betegeling te beginnen.

 

Het waterdicht maken en het onderhoud van natuursteen tegels.

De meeste natuursteen tegels worden nadat ze gelegd zijn ook waterdicht gemaakt om indringing van water of andere vloeibare substanties, en desgevolg vlekken, te voorkomen. Bij muurtegels wordt dit minder toegepast en is vaak een eenmalige insmering voldoende. Bij vloertegels, zeker als ze regelmatig belopen worden, echter is het aan te raden om op regelmatige basis een nieuwe waterdichte laag te leggen om zo de duurzaamheid en kwaliteit van de natuursteen tegel te behouden. Natuursteen tegels zijn van nature uit makkelijk in onderhoud en op de meeste is vuil ook niet direct zichtbaar. Een poetsbeurt zo nu en dan is bovenop de waterdichte laag voldoende om de glans en het levendige karakter van de tegels te behouden.