Welke tegels te kiezen voor in de keuken?
Keukens zijn net als badkamers een toonbeeld van hygiëne en netheid. En netheid en hygiëne zijn makkelijk in een adem uit te spreken met het gebruik van vloer- en wandtegels. Ze zijn makkelijk afwasbaar en brengen bovendien, vooral geglazuurde tegels, een frist tintje binnen in uw keuken. Het hygiëneaspect ligt dus volledig in lijn met wat tegels aanbieden.
Tevens geven tegels toch die extra meerwaarde in vergelijking met klassiek behangpapier, robuuste tapijten of traditionele vinylbedekking. Ze zullen net iets duurder uitkomen dan voorgaande maar ze moeten dan ook gezien worden als een levenslange investering. Voor de kleuren, groottes en patronen moet men het in ieder geval al niet laten. Tegels zijn immers vandaag de dag in alle kleuren en geuren verkrijgbaar en moeten zeker niet meer onderdoen voor het uitgebreide vinyl- en behangassortiment.
De duurzaamheid van keukentegels
Duurzaamheid is van uitermate hoog belang als we over keukens spreken. Keukens worden meestal beschouwd als de plek die dagelijks het meeste overstappende bezoekers moet verwerken. Iedereen passeert op een normale dag wel meermaals de keukenvloer…even wat te drinken nemen, een hapje eten, handen wassen… Daarnaast is de keuken ook een plaats waar zware toestellen als de diepvriezer, de koelkast, de afwasmachine, etc geplaatst worden. Het is daarom van uitermate hoog belang om de tegelkeuze goed af te wegen en te kiezen voor keukentegels die zeer duurzaam en krasbestendig zijn.
Tegels krijgen vaak een PEI-norm mee die de koper in zijn keuze kan helpen. De PEI-norm geeft namelijk de duurzaamheid van de tegel aan, gaande van PEI 1, voor tegels die amper belopen worden, tot PEI 5, voor zeer duurzame tegels. Deze norm in acht genomen is de keuze voor porseleinen of natuursteentegels zoals marmer, leisteen of travertine vaak de enige correcte keuze.
Tegelkeuze in de keuken.
In kleinere keukens is het gebruik van kleine tegels ( bv. < 30 x 30 cm) om een mooie en vloeiende doorloop te verkrijgen, de beste keuze. Grotere tegels (bv. 45 x 45 cm) dan weer zijn vooral geschikt voor gebruik in grote en ruime keukens waar het mogelijk is om de volledige tegels te plaatsen zonder ze te moeten snijden.
In veel ruime keukens wordt tegenwoordig ook het multi-formaat principe toegepast. Hierbij worden tegels van een gelijkaardig patroon maar van 2, 3 of zelfs 4 verschillende groottes gebruikt om de vloer te bekleden. Ook de muren hangen natuurlijk steeds af van ieders persoonlijke keuze en smaak. Kleine tegels hebben steeds een leidende rol binnen de keukenbetegeling uitgeoefend maar toch ziet men vandaag de dag steeds vaker grotere tegels in nieuwe keukens opduiken.
Voeg daar nog de correcte voegkleur aan toe.
Ook voegkleuren zijn tegenwoordig niet meer standaard grijs en zijn mee geëvolueerd met de actuele trends. Kies daarom een voegkleur die het best bij de tegels past en kijk naar lichtheid, contrast en andere aspecten. Interessant om te weten, vooral voor keukens en badkamers, is dat er ook voegspeciën op de markt zijn die een extra antibacteriële bescherming aanbieden.