Keramische tegels in de kijker

Wat te verstaan onder keramische tegels.

keramische tegels Keramische tegels…geen mens die niet weet wat keramische tegels zijn. Of vergis ik mij? Keramische tegels zijn simpelweg een opeenstapeling van kleilagen die bij hoge temperaturen gevormd en gebakken worden. Het harde omhulsel blijft dan onbehandeld of krijgt een glazuren grondlaag. In de meeste gevallen wordt de keramische tegel voorzien van een gekleurde glazuurdeklaag en dan verpakt per 5 of 10 tegels in een kartonnen box.

De grondstoffen die aan de basis liggen van keramiek, alsook de kleisoorten en mineralen die zorgen voor de gekleurde glazuurlaag, worden allen uit onze Moeder Aarde ontgonnen. Door de eeuwen heen is de mens erin geslaagd om vele producten te verbeteren door vervanging van de natuurlijke grondstoffen door synthetische materialen, zoals bijvoorbeeld bij vloerkleden en tapijten vaak het geval is. Maar de mens is er tot op heden nog niet in geslaagd om de kwaliteit van de keramische basisgrondstoffen te verbeteren. Al duizenden jaren is de samenstelling van een keramische tegel ongewijzigd gebleven. Des te meer een bewijs van de onovertrefbare en duurzame kwaliteit van keramische tegels.

 

De glans van glazuur.

De glazuurlaag van een keramische tegel is vaak de sleutel van het succes voor deze tegel. kermaische tegel glazuur Door het toevoegen van een ruime variëteit aan mogelijke mineralen zoals goud, zilver, zink, koper, kobalt,… ontstaat er een schitterend en zo goed als oneindig keramisch glazuren kleurenpalet waarin u ongetwijfeld uw ideale tegel zult vinden. De glazuurlaag is in feite een soort van vloeibaar glas dat op het oppervlak van de tegel wordt gespoten, gegoten, gedruppeld of via een zijdezeeftechniek wordt aangebracht.

De textuur, het uitzicht en de mogelijke voetafdrukken zichtbaar op het glazuur worden door verschillende factoren bepaald. Zo zal bij een hogere temperatuur een hardere glazuur ontstaan en zullen voetafdrukken op donkere glazuren zoals zwart, blauw en rood sneller zichtbaar zijn dan op keramische tegels met een lichtere glazuurlaag. Ook op glanzende glazuurlagen springen voetafdrukken sneller in het oog dan op hun matte of satijnen glazuren tegenhangers. Zaken waarmee allemaal rekening gehouden moet worden bij uw uiteindelijke keuze.

 

De duurzaamheid van een keramische tegel.

Niet enkel de glazuur kan uw keuze beïnvloeden maar ook de duurzaamheid van een keramische tegel. Niet elke tegel, ook omdat het niet altijd nodig is, kent dezelfde duurzaamheid. Om u bij uw keuze te helpen heeft men een zogenaamd PEI-norm opgesteld. Deze norm, opgedeeld in 5 categorieën, bepaalt de slijtsterkte van uw keramische tegel. Van tegels die hun ganse leven van voetverkeer zullen gevrijwaard blijven tot keramische tegels, geplaatst op openbare plekken zoals winkelcentra en luchthavens, die geen seconde rust zullen kennen. Ook de duurzaamheid van een tegel vormt dus een belangrijk aspect in uw finale beslissing.

Kortom, een keramische tegel is een kwaliteitsproduct dat door de verschillende strikt te volgen procedés en technieken ook uw ruimte tot een streling voor het oog kan maken. Het aanbod in kleuren, patronen en hardheidsgraden is daarenboven zo uitgebreid dat het pad naar een keramische vloer nu al geëffend is. Maak zorgvuldig uw keuze en geniet jaren later nog van een verzorgde en in het oog springende vloerbedekking!