Gratis tegels: de voor- maar ook nadelen in detail
Een renovatie van een huis of zelfs een nieuwbouw moet niet altijd gepaard gaan met zware kosten. Heel vaak worden vandaag de dag gratis aangeboden tegels gebruikt. Het voordeel is dat ze kosteloos zijn maar het nadeel is wel dat het gebruik van deze tegels vaak gepaard gaat met heel wat poets- en opknapwerk. Ondanks de budgettaire voordelen kan het dus wel een tijdrovende bezigheid zijn.
Oude tegels weer gebruiksklaar maken.
Vele van deze oude tegels zijn door de jaren heen vaak beschadigd en aan herstelling toe. Toch is herstellen niet altijd even eenvoudig en vanzelfsprekend. Respect voor het materiaal en voorzichtigheid zijn daarom de sleutelwoorden. Er zijn in dit geval twee opties. Of men gaat op zoek naar dezelfde handgeschilderde, van print voorziene of gebeitelde tegels, wat vaak een zoektocht zonder succes is. Of men gaat naar een gespecialiseerde tegelwinkel en vraagt naar de mogelijkheden voor reparatie.
Er zijn vandaag de dag zoveel oplapmiddeltjes, ook voor tegels, op de markt dat dit waarschijnlijk de optie is met de meeste kans op slagen. Sommige mensen echter kiezen voor oude tegels omdat dit afgesleten en verouderde karakter net iets speciaals aan de ruimte geeft. Het hangt dus van ieders keuze en voorkeur af.
Aangezien heel veel gratis aangeboden tegels, buitentegels zijn, wordt de overnemer ook vaak geconfronteerd met mos- en groenresten. Hiervoor bestaan echter gespecialiseerde producten die een tegel weer kunnen laten glanzen als voordien. Buitentegels worden ook vaak, na verbrijzeling, gebruikt als onderlaag voor een nieuwe oprit of terras.
Het verwijderen van gratis tegels.
Als tegels gratis worden aangeboden is het vaak zo dat ze ook nog eigenhandig moeten verwijderd worden door de “koper”, of is overnemer misschien een beter woord, zelf. Het verwijderen van oude tegels is echter vaak een delicate zaak en vereist dan ook een voorzichtige werkmethode.
Als de tegels niet direct loskomen, helpt heel dikwijls het gebruik van een haardroger. De warme lucht zorgt ervoor dat de lijm weer gedeeltelijk zachter wordt en de kans dat de tegel nu wel loskomt is bijzonder groot. Als de tegels van de muur zijn verwijderd, hangen er waarschijnlijk ook nog een heleboel rommel, mortel- en voegresten aan. Om deze op een goede manier te verwijderen zijn enkel een badje met heet water en een tandenborstel voldoende. Even onderdompelen en schrobben maar.
Mochten er toch nog problemen zijn met het verwijderen van de resten dan kan het toevoegen van een beetje azijn aan het warme water wonderen doen.
Zorgvuldig zoeken.
Even het woord gratis tegels op internet intypen, levert al een groot aanbod van gratis tegels. Bekijk ze zorgvuldig, raadpleeg eventueel een vakman binnen de familie om eens mee te kijken, en weeg af of het opknapwerk de waarde van de tegels niet overschrijdt. Als men goed rondneust echter, zijn er binnen het tweedehandse gratis tegelassortiment nog heel wat koopjes op de kop te tikken.