Het gebruik van betonnen tegels

betontegels Tegels in beton zullen misschien niet direct een belletje doen rinkelen. Maar ook beton wordt tegenwoordig voor zowel binnenshuis als voor buiten als tegelmateriaal gebruikt en dit niet enkel door de overheden om pleinen, fietspaden of voetpaden aan te leggen maar ook door de gewone particulier. Vooral als dakbedekking zijn betonnen tegels immens populair. Daarnaast worden ook vaak binnenkoertjes, terrassen en loopvlakken in de tuin met betonnen tegels gelegd. De mogelijkheden binnen het betonnen tegelaanbod zijn zo uitgebreid dat ze ieder huis een specifiek uitzicht en karakter kunnen meegeven.

 

Betonnen tegels als dakbedekking.

Hoewel betonnen tegels zondermeer zwaarder zijn dan andere dakbedekkingen zoals roofing, riet of hout is er zelden een speciale aanpassing van de dakstructuur noodzakelijk om betonnen tegels te kunnen plaatsen. Constructies van huizen zijn vaak zo gebouwd dat ze het gewicht van een standaard betonnen tegel zonder problemen kunnen dragen. Opgepast natuurlijk als een huis al tientallen jaren oud is en het een fragiel houten dakgebinte heeft. Dan kan het raadplegen van een expert, alvorens het plaatsen van de tegels, wel aan te raden zijn. Betonnen tegels als dakbedekking hebben ook het fantastische voordeel dat ze bestand zijn tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden. Huizen in het hoge noorden, die vaak getroffen worden door lage vriestemperaturen, zijn daarom ook meestal voorzien van een betonnen dakbedekking.

 

Betonnen tegels als vloerbedekking.

Worden betonnen tegels als vloerbedekking gebruikt dan is het zwaarte-aspect minder van belang. Hoewel met tegels sleuren die enkele kilo’s minder wegen natuurlijk altijd gezonder is voor het menselijk gestel. Ze worden dan ook vooral buiten gebruikt omdat ze zo duurzaam, makkelijk te onderhouden en eenvoudig te herstellen zijn. Regen, wind of andere meteorologische aspecten hebben niet echt een invloed op de kwaliteit van de betonnen tegels. Het enige nadeel is dat ze, vaak ook door de ondergrond van de tegels, makkelijk vervormd geraken en het kan zijn dat ze om de zoveel jaar terug op hun plaats moeten worden gelegd. Rekening houden met de onderlaag van een betonnen vloerbedekking is dan ook van uitermate groot belang om ten volle van een betonnen vloerbedekking te genieten.

 

Betonnen tegels zijn goedkoop.

Vooral vanuit budgettair standpunt is de keuze voor betonnen tegels, voor zowel dakbedekking als voor vloergebruik, een vanzelfsprekendheid. Ze zijn zoals zoveel basisproducten het laatste jaar ook iets toegenomen in prijs maar vormen toch nog steeds een van de goedkoopste tegelopties op de bouwmarkt. Op de tegelmarkt zijn betonnen tegels al vaak beschikbaar vanaf 6 euro/m². De keuze voor betonnen tegels is dus logischerwijze ook vaak een economische keuze. Ook bij betonnen tegels geldt weer dat het best grondig het internet wordt afgegaan en de plaatselijke tegelwinkels een bezoek worden gebracht om zo tot de beste keuze aan de beste prijs te komen.

 

Een vakman doet het meestal beter.

Aangezien de plaatsing van betonnen tegels gespecialiseerd gereedschap alsook kennis van gewicht en vakmanschap met betrekking tot installatie vereist, is beroep doen op een getrainde professional geen overbodigheid. Het zal niet enkel het finale resultaat ten goede komen maar de vakman kan ook nuttige tips en adviezen meegeven voor wat betreft onderhoud en plaatsingsmogelijkheden.