Antieke tegels zijn terug

antieke tegels Bij de renovatie van een ouder huis of zelfs bij het bouwen van een nieuw huis kan de aanleg van een antieke vloer of muur als een optie of zelfs als een geprefereerd alternatief voor tapijten en vloerbekledingen gezien worden. Vele mensen beschouwen het gebruik van antieke vloertegels niet enkel als een recyclagemethode waarbij tegels in plaats van op de afvalberg te belanden, herbruikt worden maar ook als een knipoog naar het verleden en het behoud van enkel herinneringen in het nieuwe huis van het oude huis. Vandaag de dag is het gebruik van antieke tegels terug in opmars. Het benadrukt niet enkel het retrogevoel maar geeft de vloer of muur vaak ook dat extra tintje karakter. Achter iedere tegel schuilt ook vaak een verhaal of een geschiedenis wat het dan ook nog eens stof tot discussie kan maken. Die oude rommel heeft dus toch nog voordelen.

 

Tegels door de eeuwen heen.

Keramische tegels, in verschillende kleuren, vormen en patronen, worden al meer dan 4000 jaar door de mens gemaakt en zijn vaak ook zeer duurzaam. Meestal zijn het dan ook zulke tegels, die qua prijs nog aanvaardbaar zijn, die voor het bedekken van grotere oppervlaktes gebruikt worden. Ook onze Nederlandse porseleinen tegels uit Delft, naast deze van Perzische afkomst, vormen een zeer populaire tegeloptie voor mensen die van antieke tegels houden. Beide laatste tegels worden door hun hoge prijs ook vaak gecombineerd met nieuwe tegels.

 

Opgepast, antieke tegels hebben zo ook hun nadelen.

Ondanks de reeds aangehaalde voordelen zijn er ook enkele nadelen die zeker en vast moeten aangehaald worden. Antieke tegels hebben vaak ook een antiek prijskaartje als u begrijpt wat hiermee wordt bedoeld. Zoals bij ieder antiek object loopt ook de prijs van antieke tegels vaak hoog op. Ze zijn uniek en slechts enkelen hebben de tijd doorstaan, wat niet in het voordeel van de vraagprijs speelt natuurlijk. Het is daarom ook dat heel wat antieke tegels in combinatie met retrolook nieuwe tegels gebruikt worden. Ze zorgen dan voor een decoratief element dat het geheel een antiek uitzicht geeft. In beschouwing moet ook genomen worden dat deze tegels niet altijd even sterk, hittebestendig en waterdicht zijn. Kies ze dus zorgvuldig en naargelang de behoeften en vereisten.

 

Haal het meeste uit de tegels met de hulp van een vakman.

Aan te raden is ook om een vakman onder de arm te nemen voor de installatie van een antieke tegelvloer of tegelwand. Door hun kennis en vakmanschap zijn zij op de hoogte van de beperkingen en mogelijkheden met betrekking tot antieke tegels. Zij kunnen eveneens nuttige tips en adviezen voorstellen aan de eigenaar. Om zo weinig mogelijk restafval te creƫren en zoveel mogelijk uit de tegels te halen, is hun hulp dan ook onmisbaar. Zelf experimenteren is door hun hogere kostprijs en beperkt aantal exemplaren vaak uit den boze. Maak zelf de keuze en laat een professional het antieke tegelwerk opknappen, is dus meer dan een must.